Opis procesu

W procesie pakowania próżniowego po osiągnięciu zakładanego poziomu próżni oraz zgrzaniu worka, następuje faza napowietrzania. Jak tylko ciśnienie wewnątrz komory wyrówna się z ciśnieniem atmosferycznym na zewnątrz, pokrywa otwiera się.

Podczas standardowego napowietrzania, zawór doprowadzający powietrze całkowicie otwiera się, przez co powietrze w bardzo krótkim czasie dostaje się do komory. W efekcie niektóre produkty oraz opakowania mogą zostać uszkodzone podczas tego nagłego procesu.

Kiedy wyrównujemy ciśnienie za pomocą funkcji delikatnego napowietrzania, wydłużamy cały proces. Dzięki temu powietrze stopniowo wypełnia komorę w kontrolowany sposób, dzięki czemu zapewniamy optymalną ochronę produktu jak i opakowania.

Funkcję uruchamia się poprzez ustawienie parametru „soft air” w sekundach. Ilość sekund oznacza czas, w którym powietrze ma być powoli wtłaczane do komory. Po tym czasie następuje całkowite otwarcie zaworu.

 

Obszary zastosowania

Funkcja delikatnego napowietrzania jest wręcz niezbędna podczas pakowania próżniowego:

  • Szaszłyków
  • Steków z kością
  • Żeberek
  • Zestawów części zamiennych (np. śrub)
  • Komponentów elektronicznych

Oraz wszystkich produktów, które mają ostre krawędzie lub istnieje w nich zagrożenie zgniecenia.
 
 
 

Przegląd modeli

Funkcja delikatnego napowietrzania jest dostępna we wszystkich modelach pakowarek Henkelman oprócz:

  • Serii Jumbo (nie ma możliwości stosowania systemu soft-air)

 

 

 

 

  • Serii Falcon (jest dostępna opcjonalnie)

 

 

 

 

  • Serii Atmoz (jest dostępna opcjonalnie)